JULKAISUT


Ruusu-Risti 3/2021

Pääkirjoitus: Ruusu-Risti 3/2021

Aurinko helli meitä tänä kesänä välillä jopa liikaa lämmöllään. Ruusu-Ristin kesäkurssitkin vietettiin varsin helteisessä säässä. Meitä oli koolla kesäkurssien historian pienin joukko, mutta tärkeintä oli, että saimme kurssit pidettyä. Kurssikirjana oli Pekka Ervastin Jälleensyntymisen mysteereitä ja asiaa tuli pohdittua monelta kannalta. P.E. kertoo kuinka he nuorina teosofeina pohtivat ystävien kanssa teosofian tärkeintä opetusta. Heidän mielestä teosofinen julistus ihmiskunnan yleisestä veljeydestä oli tärkeintä. Silloin oli eräs vanhempi veli puuttunut keskusteluun ja sanonut, että tärkein opetus on oppi jälleensyntymisestä ja karmasta. Tämä oli myös teosofisen liikkeen perustajan H.P.Blavatskyn kanta asiaan. Oppi jälleensyntymisestä on ikivanha opetus hindulaisessa sielunvaellusopissa ja sitä lähellä olevassa buddhalaisuudessa. Olemme ihmisinä vankeina samsarassa jälleensyntymisen pyörässä ja tavoitteena on vapautuminen siitä. Jos olemme eläneet itsekkään ja huonon elämän voi karma määrätä meidät syntymään vaikka eläimeksi tai hyönteiseksi. Voi tietysti pohtia miten elää hyvä elämä kärpäsenä tai koirana päästäkseen taas ihmiseksi. Jälleensyntyminen on kuin rangaistus, pakko syntyä kärsimykseen ja vaivaan. 

Vapautuminen voi tapahtua vain valistumisen kautta buddhalaisuudessa. Hinduille vapautumista tarjotaan myös kuolemalla Varanasissa ja kylpemällä Gangesissa Kumbh mela festivaaleilla. Tämähän on kuin paavin joulumessu jonka kuultuaan on saanut kaikki synnit anteeksi. Teosofian opetus jälleensyntymisestä poikkeaa näistä vanhoista opetuksista. Me näemme jälleensyntymisen olevan uusi mahdollisuus syntyä entistä ehompana ja pikkuista parempana kuten Lemminkäinen, kun hänen äitinsä nosti hänet Tuonelan joesta ja elvytti uuteen elämään. 

Jälleensyntymistä pohtiessa joudumme pohtimaan: kuka tai mikä jälleensyntyy? Hindulaisuus opettaa, että meissä kaikissa on aatma, jumalainen minuus, joka on tässä jälleensyntymisen pyörässä. Buddhalaiset opetukset taas puhuvat vain viidestä skandhasta jotka muodostavat uuden jälleensyntyvän tietoisuuden ilman pysyvää minuutta. Skandhojen perimmäinen olemus on tyhjyys koska ne eivät sisällä mitään pysyvää. Teosofia tavallaan yhdistää nämä kaksi opetusta. Meillä on pysyvä minuus, mutta persoona Jarmo Anttila ei jälleensynny. Karma on se syyn ja seurauksen laki joka antaa uuden persoonallisuuden eli skandhojen niittää edellisten elämien kylvöksiä, niin hyviä kuin huonojakin hedelmiä. H.P.B. nimitti elämää tuskallisten ponnistusten kouluksi, jossa saamme oppia yleensä kärsimyksen kautta oikeaa toimintaa ja elämänasennetta. Tähän päätyi Buddhakin opettaessaan neljää jaloa totuutta kärsimyksestä ja kahdeksanosaista polkua siitä vapautumiseen. 

Jeesuksen opetukset on koottu evankeliumeihin eli ilosanomiin. Elämällä eettisesti oikeaa ja hyvää elämää antaa karma sinulle mahdollisuuden iloon. Elämäsi muuttuu suureksi seikkailuksi. Tämä on ruusuristiläisen opetuksen ydin. Me haluaisimme olla onnellisia ja terveitä. Me haluaisimme, että meitä rakastetaan. Jos elät ja toimit oikein, saat kokea iloa ja onnea jo tässä elämässä. Sinun täytyy vain lakata määrittelemästä edellytyksiä onnellesi. Kohtalosi on antanut sinulle tietyn karman, jota et voi väistää. Ota se kiitollisuudella vastaan ja anna anteeksi niille, jotka sinua ovat loukanneet. Tämä on siis hyvin yksinkertaista ja kuitenkin vaikea pitkä tie. H.P.B:n mukaan vie vähintäänkin seitsemän elämää tulla Mestariksi siitä, kun herää ja aloittaa tietoisen henkisen itsekasvatuksen. 

Jälleensyntyminen antaa meille mahdollisuuden kasvaa myötätunnon kautta todelliseen veljeyteen. Vanhat intialaiset totesivat, että tuhannen virstan matka alkaa yhdellä askeleella. 

Kesän toinen henkinen kohokohta oli Kreivilässä pidetty YTR:n viikonloppu, jossa oli teemana Sydämen avautuminen. Meillä on kolme linjaa persoonallisen elämämme puhdistamisessa. Ne ovat ajattelun, tunteen ja tahdon linjat. Kaikilla näillä alueilla meidän tulee työskennellä voidaksemme edistää sydäntsakran avautumista. Painopiste voi vaihdella persoonallisuudestamme johtuen. Mutta kuten sanottu vain sydämellä näkee paremmin. Veljellinen kohtaaminen Kreivilässä oli sitä sydämen avautumista parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä oli myös YTR:n 20. seminaari. Uskon että se on historiansa aikana antanut monelle eväitä omalle polulleen. 

Syksyn työkausi on taas alkamassa ja suuri toive on, että päästään kokoontumaan ilman rajoituksia. Korona on tullut ilmeisesti jäädäkseen, mutta opimme elämään sen kanssa. Se on osa ihmiskunnan karmaa ja tahtoo opettaa jotain meille.