JULKAISUT


Ruusu-Risti 2/2020

Pääkirjoitus: Ruusu-Risti 2/2020

Jarmo Anttila

Olemme koko kevään eläneet Korona-pandemian rajoittamaa elämää. Ruusu-Ristin toiminta on ollut lähes täysin peruttu. Edellisen kerran on vain sota saanut meidät peruuttamaan tilaisuutemme. Kiinasta lähtenyt virus levisi varsin nopeasti koko maailmaan ja ihmisiä on kuollut paljon. Suomi on välttynyt pahimmalta tiukkojen rajoitusten takia ja myös siksi, että olemme kuuliaista kansaa. Olemme noudattaneet viranomaisten ohjeita, pesseet käsiä ja pitäneet turvavälejä. Mitä tämä virus tahtoo meille opettaa? Monet ehkä toivovat, että kaikki palaisi ennalleen. Ainakin saimme oppia, ettei kaikki mene niin kuin olimme suunnitelleet. Varsinkin täällä Suomessa esiintyy harvoin mitään luonnon katastrofeja, kuten monissa muissa maissa. Niissä ihmiset tietävät, että on olemassa suurempia voimia ja ne eivät ole meidän hallittavissa. Ruusuristiläinen elämänymmärrys sisältää käsityksen kohtalon ja karman voimista, joita emme voi välttää. Tämä Korona on sellainen ja toivottavasti se on herättänyt meidät pohtimaan elämän syvempiä arvoja. Vanha sanontahan on, että ihminen päättää, mutta Jumala säätää. Meillä tulee olla luottamus elämän lopulliseen oikeudenmukaisuuteen ja hyvyyteen. Kaiken takana on meitä suurempi viisaus ja johdatus.

Bhagavad Gitassa Krishna sanoo: Kun adharma on suuri teidän keskellänne, silloin minä tulen. Adharma on laittomuus, epäpyhyys, uskonnottomuus ja paheellisuus. Kun se saa ylivallan ihmiskunnassa niin silloin Krishna lupaa tulla opettamaan meille dharmaa. Buddha kutsui omaa opetustaan dharmaksi. Karma on menneitten tekojemme seuraus, mutta dharma on henkinen tehtävämme ja velvollisuutemme. Se on tietysti ihmiskunnalle yleensä annettu opetus henkisistä arvoista ja pyrkimyksestä hyvään. Tätä ovat kaikki uskonnot tehneet. Se, että uskontojen nimissä tehdään paljon pahaa yhä tänä päivänä, on juuri tuota adharmaa joka on päässyt vallalle. Siksi tarvittaisiin uskonpuhdistusta kaikkien uskontojen parissa. Tämä oli teosofisen liikkeen yksi keskeinen tarkoitus. Olemme Ruusu-Ristissä puhuneet yleensä vain kristinuskon uudesta uskonpuhdistuksesta. Pekka Ervast tahtoi ja opetti uutta uskonpuhdistusta, koska Lutherin työ jäi hänen mielestään kesken.

Uusi virike alkoi jo 1600-luvulla rosenkreutsilaisuuden kautta, mutta vasta 1800-luvun teosofinen opetus loi perustan todelliselle uskonpuhdistukselle. P.E:n mukaan teosofisen liikkeen, johon mekin Ruusu-Ristinä kuulumme, tehtävänä on opettaa dharmaa. Satjaan naasti paroo dharmah, totuus on korkein uskonto, kuuluu tuo ylevä lause, jonka H. P. Blavatsky asetti kaikkien teosofien johtotähdeksi. Mikä on sitten ihmisenä olemisen totuus ja pyrkimys? Teosofian mukaan se on täydellisyys. Ihmisen tulee kasvattaa itsensä Viisauden Mestareiden täydellisyyteen ja jäseneksi heidän muodostamaan Valkoiseen Veljeskuntaan. Se on vihittyjen ja valaistuneiden Mestareiden veljeskunta, joka työskentelee lakkaamatta Jumalaisen suuren suunnitelman toteutumiseksi tällä planeetalla. Heidän opetuksensa on ihmiskunnan veljeys, uskontojen ykseys ja lopulta se kaita tie joka vie Taivasten valtakuntaan eli heidän oppilaaksi. Tämä on se meidän jokaisen henkilökohtainen dharma. Se on yleisesti ottaen sama kaikilla, mutta jokaisella yksilöllinen. Siksi Ruusu-Ristin ensimmäisessä ohjelmakohdassa sanotaan, että meidän tulee osoittaa toisillemme mitä suurinta suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä. Me emme voi tietää mikä on toisen ihmisen henkilökohtainen dharma, se taivaallinen työsopimus, jota hän on tullut tässä inkarnaatiossa täyttämään. Toisen dharmaan ei saisi sekaantua ja puuttua. Buddhan dharma opetus oli myötätunto joka kasvaa veljeydeksi. Se on alkuopetus ja lopulta myös kaiken kattava päämäärä tulla ihmiskunnan palvelijaksi.

Koronasta huolimatta olemme päättäneet pitää Ruusu-Ristin kesäkurssit Jyväskylässä. Näillä näkymin joukko on niin pieni, että turvavälejä on helppo pitää. Aikoinaan moni osallistui kursseille kirjeitse ja nyt tätä tapaa voivat erityisesti käyttää ne jotka eivät syystä tai toisesta voi osallistua kesäkursseille.

Syksyn ohjelmasta ja aloituksesta tiedotetaan myöhemmin.

Virkistävää kesää kaikille