Pekka Ervast

Ruusu-Ristin perustaja Pekka Ervast (1875 – 1934) kuuluu niiden harvinaislaatuisten kulttuuri-ihmisten joukkoon, jotka yleisen mielipiteen vastustuksesta huolimatta ovat pyrkineet saattamaan omat syvähenkiset kokemuksensa yleisesti ymmärrettävään muotoon. Hän esitti rohkeasti henkiset ja mystiset kokemuksensa maailmankatsomuksensa ja toimintansa lähtökohdaksi, poiketen siinä arkisen rationaalisuuden tavasta ymmärtää olemassaoloa ja ihmisen elämää.

Pekka Ervastin merkitys suomalaisessa yhteiskunta- ja kulttuurielämässä on ollut merkittävä. Hän ennakoi omana aikanaan tuotannossaan suuren määrän niistä perustavanlaatuisista oivalluksista, jotka tänään näemme välttämättöminä kehittyäksemme ihmisinä ja yhteiskuntana – ylipäänsä selviytyäksemme aikaamme uhkaavista kriiseistä. Pekka Ervastin yhä uudelleen esiinnostamat Jeesuksen Vuorisaarnaan pohjautuvat elämänohjeet näyttävät tänään olevan yhä tärkeämpiä olemassaoloomme, jos haluamme selviytyä nykyisestä muutoksesta, jota emme voi pysäyttää. Mahdollisuutemme on joko antautua muutokselle vapaaehtoisesti tai joutua siihen vasten tahtoamme.

Lue lisää: Pekka Ervast

Ruusuristin tarkoitus

Ruusu-Risti on vapaan ajattelun pyhäkkö, jonka jäsenet etsivät totuuden ydintä, salaista jumalviisautta, mikä piilee kaikkien aikojen uskonnoissa, mytologioissa sekä filosofisissa ja tieteellisissä järjestelmissä.

Lue lisää: Ruusuristin tarkoitus

Kalevala

Kalevalasta, Suomen kansalliseepoksesta, löydämme monia muinaisen filosofian jälkiä, jotkut ilmiselviä, toiset verhotumpia ja kätketympiä.

Tämä eepos ei voi olla kolmea tuhatta vuotta nuorempi; luultavasti se on paljon vanhempi.

Lue lisää: Kalevala

Egyptin mysteerikoulut

Egyptin mysteeriokoulut olivat ihmiskunnan muinaisen viisauden ylläpitäviä oppilaitoksia joissa vihkimysten kautta kokelaat perehdytettiin ja vihittiin yhä syvempiin salaisuuksiin ihmisen psykologisesta kehittymisestä ja ihmisen tarkoituksesta ja alkuperästä maailmankaikkeudessa. Näiden koulujen oppilaita ja vihittyjä olivat monet antiikiin filosofit ja viisauden mestarit. Kuten mm. Pythagoras, Platon, Solon jne.

Lue lisää: Egyptin mysteerikoulut